Montepacis
Facebook
Mail
+370 655 95185

Svetingumo kompleksas pažaislio vienuolyne

Pastiprintas vynas

Pastiprintas saldus vynas gaminamas įpilant stipraus alkoholio (dažniausiai brendžio) dar nepasibaigus fermentacijai arba iš karto po jos. Taip sustabdomas rūgimo procesas visam sultyse esančiam cukrui nevirtus alkoholiu. Šią technologiją XIII a. iš arabų perėmė prancūzai. Tačiau procesą sugebėta paaiškinti tik sužinojus, kad cukraus alkoholiu virsmo kaltininkės mielės žūsta esant 14% alkoholio koncentracijai. Prancūzijoje pagal tokią technologiją padarytas vynas vadinamas vins doux naturels (V.D.N.s) – natūraliai saldus vynas. 90% jų pagaminama Rusiljone (Roussillon). Šiame vyne alkoholio yra 16 – 18.5%. Gaminamas ir raudonasis, ir baltasis tokio pobūdžio vynas. Portugalija garsėja Portu, Madeira, Ispanija – Cheresu ir Šeriu, Italija – Marsala, Vino Liquorosso.

Prancūzija/France

KOLEKCINIS MONTE PACIS VYNO RŪSIO VYNAS

Hors d’Age Ambre 1969 Rivesalties A.C. (750 ml)                                                85 €

Grenache Blanc, Macabeo

Tiems, kam virš 30… Jei rimčiau – šios vyninės istorija siekia net 1238 m., kai gimė Arnaud de Villeneuve. Šis itin išsilavinęs žmogus mokėjo net šešias kalbas, buvo asmeninis Aragono karaliaus gydytojas ir itin domėjosi ne tik medicina, bet ir menu, teologija ir gastronomija. Saldaus vyno pasaulyje Arnaud de Villeneuve laikomas tokia figūra kaip Dom Perignon šampano istorijoje.

Hors d’Age reiškia, kad vynas brandintas ąžuolo statinėje net penkerius metus, o Ambre reiškia, kad vynas yra rusvos spalvos ir oksidacinio stiliaus. Šis vynas kvepia karamele, kava, džiovintais vaisiais. Burnoje svarus, švelnus, dominuoja cukatų charakteris.

 

Cave de Vignerons de Caractère Muscat 2011 Beaume de Venise A.C. (750 ml)                                               30 €

Muscat de Frontignan

Beveik 2 tūkstančius metus šis regionas garsėja savo Vin Doux Naturel saldžiuoju vynu, išpilstytu į tik šiam vynui būdingą butelį. Vynas išraiškingai dvelkia tropiniais vaisiais, rožėmis, apelsinų žiedais, o burnoje juntamas medus, džiovinti abrikosai, razinos. Prancūzai mėgsta šį vyną ragauti aperityvui arba po vakarienės, kai norisi ko nors gaiviai saldaus. Įdomus derinys su vaisių salotomis.

 

Cave de Vignerons de Beaumes de Venise Muscat Carte d’ Or 2014 Muscat Beaumes de Venise A.C. (750 ml) 35 €

Muscat a Petite Grains

Šis Provanso šlaituose auginamų Muscat a Petite Grains  vynuogių Vin Doux Naturel vynas pasižymi itin ryškia aromatų puokšte. Joje dominuoja laukų gėlės, Provanso rožės, tropiniai vaisiai. Burnoje – itin svarus ir sodrus (likutinio cukraus net 122 g/l), su maloniai integruota rūgštimi ir ilgu citrinų žievelių poskoniu. Rekomenduojame su vaisių salotomis, šerbetais, kepenėlių paštetais, ypač foie gras.

 

La Cave Tambour Dore Doux Banuyls A.C. (750 ml)                                                45 €

Grenache Blanc, Muscat

Banuyls – piečiausia Prancūzijos apeliacija, vynuogynai yra tiesiogine žodžio prasme per akmens mėtį nuo Ispanijos. Klimatas karštas, vynuogės prinoksta itin greitai. Derlius itin mažas, vynuogės auginamos skardinguose juodojo skalūno šlaituose ir skinamos, žinoma, tik rankomis. Šis vynas oranžinės spalvos, itin svarus, sodrus ir švelnus, du metus brandintas ąžuolinėse statinėse. Kvepia cukatomis, svarainiais ir gėlėmis.

 

La Cave Tambour Tradition Vin Doux Naturel Banuyls A.C. (750 ml)                    45 €

Grenache, Carignan

Tai itin tirštas, tamsiai rudos spalvos, sodrus ir tvirtas, vyšniomis ir šokoladu kvepiantis, švelnios, bet tvirtos rūgšties, šešis metus ąžuolinėse statinėse brandintas pastiprintas saldusis vynas (alk. 18 proc.). Bunoje – itin šokoladiškas ir vaisiškas, tiems, kas mėgsta gerą brandintą švelnų Portą – šis vynas taip pat patiks.

 

KOLEKCINIS MONTE PACIS VYNO RŪSIO VYNAS

Hors d’Age Vin Doux Naturel 1985 Rivesalties A.C. (750 ml)                                                75 €

Grenache

Oranžinė spalva, kvepia džiovintais obuoliais, intensyvus, pilno kūno, itin svarus ir sodrus saldusis vynas su puikiai integruota rūgštimi.

 

Domaine Beau Mistral Vin Doux Naturel Rouge Rasteau A.C. (750 ml)   25 €

Grenache

Oranžinės spalvos, kvepiantis džiovintais vaisiais, svarus, sodrus ir tirštas pastiprintas saldusis vynas (alk. 16,5 proc.). Šį vyną galima pavadinti net šiurkščiu ir turinčiu jėgos, burnoje dominuoja gan stiprus džiovintų abrikosų skonis.

 

Domaine Beau Mistral Vin Doux Naturel Dore Rasteau A.C. (750 ml)    25 €

Grenache Blanc

Tamsiai rudos spalvos, šokoladiškas, prieskoniškas, sodrus ir tirštas pastiprintas saldusis vynas (alk. 16,5 proc.).

 

ROC du Gouverner Tuile Vin Doux Naturel Grenat Rivesalties A.C. (750 ml)    20 €

Grenache

Tuile reiškia oksiduotą raudonojo vyno stilių. Toks vynas brandinamas ne statinėse, o dideliuose stikliniuose buteliuose ir laikomi jie ne rūsyje, bet priešingai – lauke, kur karšta ir šviečia saulė. Kvepia džiovintomis slyvomis, vyšnių kompotu, prieskoniais. Itin svarus ir klampus, „šokoladiškas“, tamsios rubino spalvos. Puikiai tinka prie šokoladinių desertų arba prie vytintos mėsytės.


Kitos šalys/Other countries

 

Bianchi Marsala Vergine Riserva D.O.C. V.L.Q.P.R.D. 20 anni Sicilia Italija                                                55 €

Catarrato, Grillo

Tikra klasikinė Marsala 20 metų brandinta statinėse – sodri, intensyvi, sausa, eterinė – tiesiog skirta meditacijai… arba prie sodrių brandintų sūrių.

 

Sammeo Vino Liquorosso Italija (750 ml; alk. 17 % tūrio)                                                20 €

Zibibbo, Trebbiano, Malvasia

Gintaro spalvos, gėlėmis, muskatu ir vanile kvepiantis svarus desertinis vynas puikiai tinkantis prie įvairių biskvitinių desertų ar tiesiog svajojant gurkšnoti.

 

MONTE PACIS LOBYNAS – Šv. Mišių vynas

Ispanijos katalikų bažnyčios sertifikuotas Šv. Mišių vynas „Vin de Messe“ Ispanija (750 ml; alk. 17 % tūrio) 25

Moscatel

Pristatome Jums natūraliai saldų, klampų, sodrų ir labai aromatingą vyną, pagamintą iš Pietų Ispanijos saulėje ir karštyje sunokusių Moscatel vynuogių. Ispanijos katalikų bažnyčios išduotas sertifikatas liudija, kad šis vynas ypatingas – jis vartojamas ir Šv. Mišių metu.

 

KOLEKCINIS MONTE PACIS VYNO RŪSIO VYNAS

La Sacristia de Romate V.O.R.S. Very Old Rare Sherry Ispanija (500 ml)                                                55 €

Pedro Ximénez

Daugiau nei 35 metus brandintas, svarus (alk. 17 proc.), tamsios ir gilios spalvos, intensyvus ir kartu elegantiškas šeris. Saldžiai kvepia vynuogėmis, šokoladu, oda. Svarus ir glotniai saldus. Burną užlieja svarus klampumas ir juodojo šokolado ir slyvų poskonis. Rekomenduojame prie desertų, ledų ar sūrių.

 

ROMATE Pedro Ximénez Cardenal Cisneros Ispanija (750 ml)                                                50 €

Pedro Ximénez

Sodrus (alk. 18 proc.), klampus ir saldus, net 15 metų statinėse brandintas šeris iš Pedro Ximénez vynuogių, pavadintas žymaus pranciškonų vienuolio, kardinolo Giménez de Cisneros garbei.

 

Quinta da Romaneira Vintage 2000 Portugalija (750 ml)                                                60 €

Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa

“Jis turėtų lyg ugnis šildyti skrandį… jis turėtų deginti kaip parakas… turėtų būti rašalo juodumo… jis turėtų būti saldus kaip Brazilijos cukrus ir kvepėti kaip Indijos prieskoniai” (1754 m. Porto pirklių asociacija).

Tiesiog puikūs metai puikiam portui padaryti. Aromatų puokštė solidi: saldžios ir sultingos vyšnios, slyvos, su prieskonių, balzamiko, šokolado niuansais. Burnoje itin sodrus, pilno kūno ir koncentruotas, turtingas ir energingas. Už porto saldumo puikiai „pasislėpę“ taninai ir švelni rūgštis. Alkholis puikiai integruotas porto kompleksiškume ir prinokusių slyvų, prieskonių ir vanilės skonyje.

 

MADEIRA JUSTINO’S Colheita 1996, 1997 Portugalija (750ml)                                                65 €

Tinta Negra

Sodri (alk. 19 proc.), vienos vynuogės madeira ir solidaus amžiaus demonstruoja  ryškią aromatų ir skonių koncentraciją bei eleganciją: aromatų puokštėje susipynę vanilės, riešutų, aromatai, o turtingame skonyje juntami karamelizuoti obuoliai, saldymedis, tabakas, kava, su švelniu ir ilgu minerališku, pikantišku jūrų druskų, rūkytos arbatos poskoniu.