Montepacis
Facebook
Mail
+370 655 95185

Svetingumo kompleksas pažaislio vienuolyne

Natūraliai saldus vynas

 

Prancūzija/France

Chartreuse de Château Coutet 2000 Sauternes A.C. (750 ml)    105 €

Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle

Sodrios šviesaus aukso spalvos vynas. Žibuoklių, medaus bei labai sodrus šviesiųjų razinų aromatas. Ne itin tirštas, lengvai geriamas vynas. Ąžuolo pojūtis išryškėja vėliau nei vaisių. Ilgai trunkantis tirštas poskonio pojūtis. Šis vynas puikiai dera su mėlynųjų pelėsių sūriu, kepenėlėmis, vaisių desertais.

 

Château Simon Cuvee Exceptionelle 2009, 2011 Sauternes A.C. (750 ml)   65 €

Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle

Trečią šimtmetį gyvuojantis šeimos vyno ūkis garsėja puikiu ir itin aukštais balais vertinamu Soterno vynu. Ir ne veltui – artimiausias vyno ūkio kaimynas – Château d’Yquem, o žymus vyno vertintojas R.Parker vertina šį vyną 93 (2009 m.) ir 91 (2011 m.) balu. Kilmingojo puvinio (botryčio) paveiktų vynuogių sodrus, svarus ir elegantiškas vynas dvelkia šviežiais ir džiovintais egzotiniais vaisiais, o aromatų puokštėje išraiškingai susipynę persikai, abrikosai, citrinos, cukatos. Rekomenduojame šį vyną prie foie gras, taip pat nelabai saldžių kepinių, pvz. obuolių pyrago.

 

Taip pat rekomenduojame pasinaudoti proga ir paragauti kolekcinio, išlaikyto šių namų ypatingų vynmečių (įvertintų virš 90 balų vyno):

Château Simon Collection 1975, 1981 Sauternes A.C. (750 ml)     95 €

Château Simon Cuvee Classique 2011 Sauternes A.C. (750 ml)     55 €

Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle

Tviskančio aukso spalvos, turtingas, sodrus ir kartu gaivus vynas, dvelkiantis egzotiniais ir džiovintais vaisiais, sumišusiais su vanilės, cinamono, mėtų užuominomis. Burnoje labai delikatus, svarų saldumą papildo maloni rūgštis. Ne veltui šį vyną 2010 m. savo karališkų vestuvių šventei pasirinko Švedijos princesė Viktorija! 2011 m. Sauterno vynas vertinamas net 93 balais. Rekomenduojame su minkštais sūriais, paštetais, nesaldžiais kepiniais.

 

Château PEBAYLE du HAYOT 2002 Sauternes A.C. (500 ml)    45 €

Semillon (90 proc.), Sauvignon Blanc

35 metų vynmedžiai auga Barzako miestelio apylinkėse, gausioje klinčių ir molio dirvoje. Vynuogės šiam vynui skintos rankomis 5 kartus per 2 savaites kruopščiai atrenkant tik sveikas ir sunokusias, kilmingojo puvinio (botryčio) paveiktas uogas. Elegantiškas, svarus ir sodrus vynas kvepia vaisių ledinukais ir skrudinta balta duona. Burnoje juntamas ne tik natūralus saldumas, bet ir maloniai integruota rūgštis. Šis vynas puikiai dera su mėlynųjų pelėsių sūriu, kepenėlėmis, vaisių desertais, nelabai saldžiais kepiniais.

 

Château SÉGUR du CROS 2012 Loupiac A.C. (375 ml)    35 €

Semillon (85 proc.), Sauvignon Blanc, Muscadelle

Šiam natūraliai saldžiam, svariam, solidžiam ir ilgaamžiui vynui skinamos tik visai sunokusios ir sveikos vynuogės po vieną kekę ar net vieną uogą, ir ne vieną kartą! 2012 m. vynuogės buvo skinamos 4 kartus! Vynas metus brandintas ąžuolo statinėse. Tad vyndarys šiam vynui „duoda garantiją“ – 25-30 metų. Šiuo metu vyno aromatų puokštėje susipynę laimų, akacijų žiedų, apelsinų cukatų kvapai, burnoje – dominuoja geltonosios slyvos. Maloniai integruota rūgštis, vyno gyvybingumas ir kompleksiškumas puikiai dera su įvariais paštetais, foie gras, intensyviais mėlynojo pelėsio sūriais. Prancūzai mėgsta šį vyną derinti ir su mėsos patiekalais, pvz. kepta antimi, kiaulienos, vištienos patiekalais.

 

Closerie de la Picardie „La Montagne“ 2007 Bonnezeaux A.C. (750 ml)   55 €

Chenin Blanc

Labai svarus, elegantiškai gaivus saldusis vynas iš botryčio – kilmingojo puvinio paveiktų Chenin Blanc uogų. Kvepia medumi, prinokusiais svarainiais, karamele. Rūgštis labai švelni, bet ir gaivi, „gyva“. Vyndarys Benoit Rocher šiam vynui „duoda“ dar 50 metų. Rekomenduojame prie foie gras, mėlynųjų pelėsių sūrių, kriaušių, migdolų desertų.

 

Les Clos des Norus 2008 Bonnezeaux A.C. (750 ml)    45 €

Chenin Blanc

Kvapnus, svarus, sodrus, egzotiškais vaisiais, liepų žiedais ir akacijomis kvepiantis natūraliai saldus vynas. Rekomenduojame prie mėlynųjų pelėsių sūrių, desertų.

 

Domaine De L’Ancienne Cure „ L’Abbaye“ 2009 Monbazillac A.C. (500 ml)   45 €

Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle

Puikios kokybės saldųjį vyną, nenusileidžiantį kaimynui iš Bordo Sauternes, Monbazillac apeliacijoje Šventojo Martyno abatijos vienuoliai pradėjo daryti XI a. Domaine De L’Ancienne Cure –  puikiai vertinamas vyno ūkis visame pasaulyje. Kadangi 2003-iaisias metais buvo itin karšta vasara, uogos prinoko anksti, tad iki skynimo spėjo ir išdžiūti. Vyndarys Christian Roche didžiuojasi šiuo „passito“ stiliaus vynu – itin koncentruotu, sodriu, intensyvaus kvapo ir skonio, gaivios rūgšties vynu.

 

Domaine de Montlong 2013 Monbazillac A.C. (750 ml)    25 €

Semillon (70 proc.), Sauvignon Blanc, Muscadelle

Puikios konsistencijos, svarus, natūraliai saldus vynas užlieja akacijų, persikų, abrikosų ir egzotinių vaisių aromatais. Puikiai integruota rūgštis, vos juntamas minerališkumas suteikia vynui galios „atlaikyti“ kepenėlių paštetus, intensyvaus skonio pelėsinius sūrius.

 

Anne de Laweiss Gewurztraminer 2009 Sélection Grains Nobles Alsace A.C. (500 ml)    65 €

Gewurztraminer

Išskirtinai turtingas, galingas, ilgaamžis (tinkamas laikyti iki 50 metų) ir sodrus saldus vynas Sélections de Grains Nobles iš kruopščiai atrinktų botryčio – kilmingojo puvinio paveiktų, prinokusių vynuogių. Aromatų puokštėje iš pradžių pasitinka serbentai, vaisių ledinukai, vėliau – skrudinto ananaso, papajos, arbatos niuansai. Pabaigoje išryškėja prieskoniai ir apelsinai. Burnoje neįtikėtinai švelnus, maloniai juntama ir puikiai integruota rūgštimi su ilgai išliekančiu poskoniu. Skonyje iš pradžių juntami egzotiniai vaisiai, svarainiai ir abrikosai, vėliau – kriaušių uogienė, o poskonį užbaigia gėlių medaus, pušų sakų, mineralų niuansai. Vynas puikus aperityvas arba desertas, bei vienas – tiesiog pasimėgauti.

 

Anne de Laweiss Gewurztraminer Vendanges Tardives 2009 (750 ml)    55 €

Gewurztraminer

Vėlyvojo skynimo vynuogių vynas Vendanges Tardives pasižymi sodria konsistencija, malonia tekstūra ir  išraiškinga aromatų puokšte, kurioje susipynę egzotiniai vaisiai, ličiai, cukatos. Šios kategorijos vynui taikomi griežti reikalavimai: vynuogės skinamos tik gerai prinokusios, dažniausiai spalio viduryje, griežtai draudžiama čaptalizacija, likutinis cukraus kiekis turi būti ne mažesnis kaip 243 g/l. Sodrus ir saldus vynas su puikiai integruota ir vos juntama rūgštimi puikiai dera ne tik su saldžiais kepiniais, bet ir kepenėlių paštetais, pelėsiniais minkštaisiais sūriais.

 

Domaine Gentile Rappu Vin de Corse-Coteaux du Cap V.D.L. (750 ml)   35 €

Muscat, Niellucciu, Malvoisie

Tokio stiliaus saldusis vynas daromas tik Korsikos salos šiaurinėje dalyje. Džiovintomis vyšniomis ir slyvomis kvepiantis svarus, klampus, riešutiškas ir tirštas vynas su labai švelnia rūgštimi puikiai tiks prie šokoladinių desertų.

 

Domaine Gentile 2010 Muscat du Cap-Corse A.C. (750 ml)     35 €

Muscat

Šis vynas, palyginus su Rappu, labai lengvas ir neklampus. Tačiau kvapnumu vynas nenusileidžia – aromatų puokštėje tiesiog liejasi gėlės ir egzotiški vaisiai. O burnoje – labai malonus ir saldus (likutinio cukraus net 100g/l). Puikiai tiks prie Crème Brulle, pyragų.

 

Boilley-Fremiot 2011 Côtes du Jura Vin de Paille A.C. (375 ml)    75 €

Savagnin

Tai – žymusis tik Juros apeliacijoje (Prancūzijos šiaurėje) gaminamas šiaudų vynas. Taip šis vynas vadinamas todėl, kad tradiciškai, nuskynus kiek įmanoma labiau prinokusias, kilmingojo puvinio Botrytis cinerea paveiktas uogas, jos keletą mėnesių džiūdavo dėžėse su šiaudais. Vėliau privalomas trijų metų brandinimas, iš jų mažiausiai 18 mėn. ąžuolo statinėse. Šiandien šiaudų vyno pagaminama itin mažai – praktiškai tesudaro 1 proc. Jura apeliacijos produkcijos. Vyno aromatų puokštėje išraiškingai skleidžiasi keptų obuolių, svarainių, medaus ir karamelės aromatai. Skonyje dominuoja obuolių, kriaušių niuansai, svarus saldumas su maloniai juntama rūgštimi. Rekomenduojame prie kepenėlių, ypač foie gras, intensyvių pelėsinių sūrių (netgi Roquefort), taip pat prie sunkesnių desertų – su riešutais, šokoladu.

 

 

Italija/Italy

MONTE PACIS LOBYNAS – kamaldulių vienuolių vynas iš 1012m. įkurto vienuolyno MONACI CAMALDOLESI Toskanoje

Borbotto Passito Toscana I.G.T. (500ml)      35 €

Saldus, klampus ir aromatingas pernokusių Trebbiano ir Malvasia vynuogių vynas. Puikus derinys su ypatinguoju MONTE PACIS pyragu, iškeptu pagal tų pačių kamaldulių perduotą receptūrą.

 

Brunelli Recioto 2009, 2012 della Valpolicella D.O.C Classico (500ml)    25 €

Corvina Veronese, Rondinela, Molinara

Nuo antikos laikų išlikęs vyndarystės metodas iš kruopščiai atrinktų, vėliau tris mėnesius džiovintų, išspaustų ir beveik metus trukusio brandinimo statinėse leidžia mums mėgautis šiuo itin puikiu saldžiuoju raudonuoju

vynu. Sodri spalva, sumišę labai malonūs skirtingi aromatai: prisirpusios vyšnios, slyvos, razinos, saldūs prieskoniai, karamelė, tabakas, našlaitės. Burnoje svarus, pilno kūno, vaisiškas, bet kartu ir elegantiškas. Rekomenduojame prie braškių, žemuogių, šokolado ar mėlynųjų pelėsių sūrių.

 

Resol Passito 2009 Garganega I.G.T (500ml)   25 €

Garganega

Desertinis vynas, kilęs iš Romeo ir Džiuljetos istorijos veiksmo vietos – Veronos apylinkių. Vynas kvepia medumi, skrudintais, migdolais ir svarainiais. Labai svarus ir koncentruotas.

 

Villa Matilde Eleusi 2007 Passito Rocca Monfina I.G.T. Campania (375 ml)    25 €

Falanghina

Šis gintaro spalvos saldusis vynas iš Antikinės Italijos pasižymi itin intensyvia vanilės, abrikosų ir kitų prinokusių vaisių aromatais sumišusiais su rožių ir erškėtrožių aromatais. Burnoje – tiesiog šilko švelnumas, delikati ir švelni rūgštis, malonus cukatų ir medaus skonis.

 

Sole di Surrau Passito di Vermentino I.G.T. Sardinija (375 ml)   35 €

Vermentino

Nuskintos prinokusios Vermentino vynuogės mėnesį džiovinamos ir tik tada spaudžiamos. Vynas labai koncentruotas, sodrus,  galima sakyti “prisirpęs”. Aromatų puokštėje skleidžiasi gėlių ir medaus aromatai, burnoje rūgštis glotni ir maloni.

 

Giuseppe Gabbas Avra 2007 Rosso di Barbagia I.G.T. dolce Sardinija  45 €

Cabernet Sauvignon, Cannonau

Šis unikalus vynas skirtas ne tik mėgautis, bet ir medituoti. Vynas elegantiškai saldus, santūriai kvepia džiovintomis uogomis bei riešutais, rūgštis labai subtiliai integruota.

 

Ispanija/Spain

Buil Pleret Negre Dolc 2004 Priorat D.O.Q. (500 ml)   45 €

Cabernet Sauvignon, Grenache, Carignan

Šiam vynui uogos skintos tik rankomis net gruodžio mėnesį! Vynas daugiau nei metus brandintas prancūziško ąžuolo statinėse. Itin elegantiškas raudonasis saldusis vynas kvepia slyvų uogiene, razinomis. Burnoje maloniai saldus su švelnia rūgštimi, raudonųjų uogų marmelado pojūtis. Derinys su brandintu ožkos pieno sūriu – tikra palaima, ypač tiems, kurie nemėgsta tradicinių saldumynų.

 

Vokietija/Germany

KOLEKCINIS MONTE PACIS VYNO RŪSIO VYNAS

Barth Eiswein Oestricher Lenchen Riesling 2010 QbA Rheingau (375 ml)  95 €

Riesling

Vynuogės šiam didingam ledo vynui buvo nuskintos 2010 m. gruodžio 2 d. 6 val ryto, kai lauko temperatūra nukrito iki 7,5 laipsnių šalčio. ledo vyno oechsles turi būti ne mažiau kaip 110-128° Oe. (likutinio cukraus kiekio vyne matavimo vienetas oechsles). Tuo tarpu šiame vyne yra net 147° Oe! Įspūdingai svarus, didelis ilgaamžiškumo potencialas, saldžių vaisių aromatų puokštė, puikiai integruota rūgštis – vynas itin koncentruotas ir elegantiškas.

 

Dr. Bürklin Wolf Ruppertsberger Gaisbohl Riesling „R“ Auslese Pfalz 1997 (750 ml)   105 €

Riesling

Šis Riesling vynas gamintas iš rankomis skinto ir papildomai rūšiuoto persirpusių uogų derliaus. Persirpusias uogas dalinai vytinęs kilnusis pelėsis vynui suteikia kvapo ir skonio sudėtingumo bei elegantiško saldumo.

 

BARTH Auslese Riesling Hallgarten Schönhell 2009 QbA Rheingau (750 ml)   35 €

Riesling

Iš pernokusių ir tik rankomis skintų vynuogių sodrus, svarus ananasais ir rožėmis kvepiantis vynas puikiai tiks prie paukštienos kepenėlių, minkštų sūrių ar kreminių desertų.

 

Austrija/Austria

Weinlaubenhof Kracher Cuvee Auslese Burgenland 2016 (375 ml)     35 €

Chardonnay, Welschriesling

Kracher vyninė Austrijoje įsikūrusi šalia Neusiedl ežero. Tai viena iš nedaugelio vietų pasaulyje, kurioje praktiškai kiekvienais metais įmanoma užauginti ir nuimti tinkamą kilniojo puvinio paveiktą derlių bei gaminti saldžius vynus. Būtent saldūs Kracher vynai pelnė pasaulinį pripažinimą ir įvairius titulus, pats gamintojas penkiskart pripažintas metų vyndariu, o vienas žymiausių vyno kritikas Robertas Parkeris vertina Kracher vynus aukščiausiais balais (vienintelis Austrijos vyninės vynas įvertintas 100 balų!). Kracher vynas pasižymi harmonija, kadangi saldumą atsveria ir subalansuoja gaivi rūgštis, o patys kompleksiškiausi vynai yra išskirtinai ilgaamžiai ir tampa kolekcionavimo objektu.Vynas pasižymi prabanga, sodrumu bei puikiu saldumo ir rūgšties balansu, yra puikiai vertinamas tarptautinėje rinkoje. 6 mėnesius laikytas nerūdijančio plieno talpose. Stiprus svarainių, medaus, geltonųjų razinų, cikruotų citrinos žievelių aromatas. Burnoje – saldus, gaivios rūgšties, lengvas, intensyvaus medaus, citrusų skonio ir apelsinų poskonio vynas. Rekomenduojame prie paukštienos kepenėlių, azijietiškos virtuvės, nelabai kietų sūrių bei desertui.

Vengrija/Hungary

Tokajaus regionas nėra didžiausias Vengrijos vyno regionas, tačiau jame gaminami vynai išties žinomi visame pasaulyje. „Tokaji Aszu“ – garsiausias saldus vengriškas vynas. Jį įvertino dar Liudvikas XIV, kai 1703 m. gavęs dovanų butelį vyno iš Transilvanijos princo pareiškė, kad „Tokaji“ – tai karalių vynas ir vynų karalius.

St. Stephan’S Crown Tokaji 5 puttonyos Aszu 2007 (500 ml)   45 €

Furmint, Harslevelu

Auksinio gintaro spalvos, kremiškas, turtingas ir svarus vynas iš pradžių užlieja figų, apelsinų žievelės, cinamono, vėliau – džiovintų abrikosų, razinų, lauko gėlių, akacijų medaus mėtų aromatais. Burnoje – maloniai ir glotniai saldus (130g/l likutinio cukraus), su vos juntama rūgštimi. Skonyje dominuoja obuoliai ir cinamonas, o ilgame poskonyje – greipfrutų tonai. Rekomenduojame prie vaisių, kreminių desertų, minkštų desertų.

 

Tokaji 6 puttonyos Aszu 2000 (500 ml)  55 €

Furmint

Gili ir sodri aukso spalva, tirštas ir malonus burnoje, kvepiantis gėlėmis, itin maloniai saldus (net 150g/l likutinio cukraus), dvejus metus brandintas statinėse. Didingą saldų vyną papildo puikiai subalansuota švelni ir švari rūgštis.

 

Kitos šalys/Other countries

 

Kozlovič Muškat Kontrolirano podrijetlo 2008 zapadna Istria Kroatija (500 ml)   20 €

Muškat Momjanski

Itin kvapnus: akacijos, citrusiniai vaisiai, svarainiai. Burnoje išlieka lengvas ir gaivus. Puikiai tinkamas popietei prie vaisių ar ledų.

 

Magnotta Winery Vidal Ice Wine Limited Edition VQA 2005 Ontario Kanada (375ml)  85

Vidal

Vienos labaiusiai žinomų Kanados vyninių Magnotta vynmedžiai auga visai netoli nuo Niagaros krioklio. Ledo vyną pavyksta kaip ir Europoje  padaryti ne kiekvienais metais – reikia sauso rudens ir ankstyvų šalčių. Šis svarus ir sodrus (alk. 10 proc.) ledo vynas kvepia ananasais, mango, abrikosais, medumi ir gvazdikėliais.

 

Jackson-Triggs Estate Vidal Ice Wine Limited Edition VQA 2013 Ontario Kanada (375ml)   85

Vidal

Tai – daugiausiai tarptautinių apdovanojimų pelniusi Kanados vyninė. Itin išraiškingoje aromatų puokštėje dominuoja egzotiniai vaisiai: papajos, mango, abrikosai, medus. Itin sodrus ir išraiškingas pojūtis burnoje – tiesiog šilko švelnumas, delikati ir švelni rūgštis, malonus cukatų ir medaus skonis. Didelis ilgaamžiskumo potencialas. Rekomenduojame prie desertų, minkštų intensyvių pelėsinių sūrių.